KUIDAS VALIDA KOHVIMASINAT?

 

Kohv on maailmas üks enim tarbitud kuum jook. Kontorisse minnes on tavaliselt esimesed sammud mitte arvuti taha, vaid kohvimasina juurde. Kohvikus hommiku esimesed kliendid ootavad pikisilmi oma kohvijooki, mis päeva käima tõmbaks. Nii restoranis kui baaris on kohv tähtsal kohal, olgu see jook, mis lõpetab õhtu või siis koostisosa kokteili sees. Kohv on rütm. Ja seda rütmi hoiab masin - nähtamatu mootor, mis kas töötab sujuvalt või tõrgub just siis, kui seda kõige rohkem vaja on. Kohv on justkui vaikne taustajõud, kuid tihti satub see jõud vale masina taha. Masin mis ei jaksa, ei sobi või ei tööta nii nagu peaks. Kohvimasin võib panna pea valutama, kuid see kindlasti ei peaks nii olema. Aga kuidas valida see õige kohvimasin

“KOHVIMASIN VÕIB PANNA PEA VALUTAMA, KUID SEE KINDLASTI EI PEAKS NII OLEMA.”


Kuidas valida kohvimasinat?

Enne kui sa kohvimasinat valima hakkad, on mõistlik endale selgeks teha paar asja: 
1. Kus masinat kasutatakse?
Kas vajad masinat väikese töökollektiivi jaoks kontorisse või on teil suur kontor, kus palju kohvijoojaid? Või läheb see kohvikusse, restorani või hotelli hommikusöögialasse? Iga keskkond seab erinevad ootused - kontoris loeb lihtsus ja kiirus, restoranis ja kohvikus loeb maitse ja võimalus baristal kohvivalmimist kontrollida, hotelli hommikusöögialas aga kiirus ja võimekus.

2. Kui palju kohvi päevas valmistatakse? 
Võib tunduda lihtne küsimus, kuid tihti unustatakse ära selle küsimuse olulisus. Kui masinat on vaja hotelli hommikusööki, kus hommikul on vaja ära teenindada paar sada külalist, siis pole sellises kohas väikese kontorile mõeldud masinaga midagi peale hakata. 

3. Kas on vaja otsesse veeühendusega masinat või piisab veepaagiga masinast?
Siin tasub tähele panna, et kui ei piisa paagiga masinast, siis peab paigalduskohas olema veeühendus ja äravoolu võimalus.

 

millist tüüpi kohvimasin valida?

Kohvimasina valik sõltub otseselt sinu äri tüübist, külastajate või töötajate arvust ning ootustest kohvikvaliteedile ja tööprotsessi lihtsusele. Alljärgnevalt tutvustame kolme peamist kohvimasinatüüpi, mis on sobilikud just ärikliendile: kontoritele, kohvikutele, hotellidele ja restoranidele.

AUTOMAATSED KOHVIMASINAD

Täisautomaatsed kohvimasinad on suurepärane valik neile, kes hindavad kiirust, mugavust ja stabiilselt head tulemust. Need kohvimasinad sobivad hästi näiteks kontorisse, hotellide hommikusöögialale või iseteeninduspunkti, kus kasutajad võivad vahetuda ja baristakoolitust pole võimalik pakkuda. Masin jahvatab kohvi, valmistab joogi, vahustab piima ja puhastab end ise – kõik ühe nupuvajutusega. Tulemuseks on igal tassil ühtlane maitse. Lisaks kohvile saab paljudel mudelitel pakkuda väga laia valikut teisi kohvijooke. Tuleb siiski arvestada, et automaatsed kohvimasinad vajavad regulaarset hooldust ning suure kasutuskoormuse korral ka püsivat veeühendust.

automaatne filterkohvimasin

Kui eesmärk on pakkuda suures koguses musta kohvi, näiteks seminaril või hommikusöögi buffees, siis on parimaks valikuks automaatne filterkohvimasin. See võimaldab kiiresti valmistada suure hulga kohvi ja hoida seda termoses kaua värske ja soojana. Tänu täpsele doseerimisele ja stabiilsele temperatuurile on kindel, et iga külaline saab kvaliteetse tassi. Filterkohvimasinal on kohvijookide valmistamine küll piiratud, kuid on mudeleid, millega saab valmistada ka cappuccinot, peamiselt kasutatakse seda siiski kiireks musta kohvi valmistamiseks. Filterkohvimasinate lihtsus ja tõhusus on suuremate ürituste ja iseteeninduspunktide jaoks asendamatud.

Traditsiooniline espressomasin

Neile, kes hindavad kohvivalmistamise kunsti ja soovivad pakkuda käsitsi valmistatud espressot, sobib kõige paremini traditsiooniline espressomasin. See on igas tõsises kohvikus või restoranis tähtsal kohal ning võimaldab suuremat loomingulist kontrolli jookide maitse ja välimuse üle. Masin ise on pilkupüüdev ning pakub võimalust valmistada tõeliselt maitseelamusi pakkuvat kohvi. Seejuures tuleb aga arvestada, et traditsiooniline espressomasin eeldab koolitatud personali ja kindlaid teadmisi. Kui aga piima vahustamine ja muu käsitöö on kord juba selgeks saadud, muutub töö masinaga sujuvaks ja nauditavaks. Traditsioonilisi espressomasinaid ehk käpamasinaid on mitut sorti - võimalus valida nii ühe kohvigrupiga kui ka mitme kohvigrupiga. Vastavalt sellele, kui palju kohvi päevas pakutakse. Nii nagu pole masinale hea, kui seda kasutatakse üle tema võimete, pole masinale ka hea, kui seda kasutatakse kordades vähem, kui kohvimasina võimekus lubab. Traditsioonilisele kohvimasinale on kõrvale vaja ka kohviveskit, väljaarvatud juhul, kui kasutatakse automaatset masinat, millel on veskid sees. 


veskitüübid

Kui rääkida kohvimasina kvaliteedist, siis üks olulisemaid, ent tihti alahinnatud komponente on veski. Just see määrab, kui ühtlane ja värske on iga tassikese kohvipuru ning milline saab olema joogi maitse ja aroom. Veski roll on võrreldav barista käega – kui seal esineb viga, ei päästa jooki ka parimad kohvioad ega tehnoloogiad.
Kvaliteetsetes masinates kasutatakse tavaliselt koonilisi või lamedaid jahvatuskive, mille materjaliks on roostevaba teras või keraamika. Mõlemal on omad eelised – terasest veskid on vastupidavad ja kiired, keraamilised veskid aga hoiavad paremini temperatuuri ja jahvatavad vaiksemalt. Oluline on ka see, kui täpselt ja ühtlaselt suudab veski kohvi jahvatada – eriti kui masin valmistab erinevat tüüpi jooke nagu espresso, cappuccino või must kohv. Uuemad automaatsed kohvimasinad võimaldavad sageli reguleerida jahvatusastet – see annab võimaluse kohandada jooki vastavalt eelistustele või oasordile. Mida rohkem seadistusvõimalusi, seda rohkem kontrolli on kasutajal kohvijoogi lõppmaitse üle. 
Kui oled valimas kohvimasinat kontorisse, kohvikusse või külaliste teenindamiseks, tasub alati uurida, millist tüüpi veskit masin kasutab. See võib anda vihjeid masina töökindluse, vaikuse ja lõpptulemuse kvaliteedi kohta. Hea veski töötab kiirelt, tõhusalt ja märkamatult.


Kohvimasina valik ei tohiks olla juhuslik otsus, sest masin mõjutab otseselt nii kohvielamust kui igapäevast töövoogu. Olgu tegemist kontori, kohviku, hotelli või restorani vajadustega – igal keskkonnal on oma tempo, oma nõudlus ja oma ootused. Just seetõttu on oluline, et masin suudaks kohaneda sinu ärimudeli, koormuse ja kasutajate harjumustega. Masinat valides tasub tähelepanu pöörata mitte ainult välimusele ja funktsioonidele, vaid ka töökindlusele, hoolduse vajadusele ja sellele, kuidas masin tegelikult igapäevaselt hakkama saab. Lisaks tasub tähelepanu pöörata veskile ja selle materjalile, valides soodsama masina, millel ei pruugi olla kvaliteetne veski, võib lõppkokkuvõttes olla muresid rohkem, kui asi väärt on.

Kui soovid abi kohvimasina valimisel, siis meie meeskond on hea meelega abiks. Võta meiega ühendust:
sales@primulator.ee